Dejansko vse ženske so ranljive za pomanjkanje serotonina, pravi Daniel Amen, MD, avtor knjige Vaši možgani vedno poslušajo . Pravzaprav raziskave kažejo, da ženske proizvajajo 52 odstotkov manj možganskih kemikalij za dobro počutje kot moški. To je problem, saj ima serotonin ključno vlogo pri uravnavanju spanja in razpoloženja. Aimee Duffy, MD, ustanoviteljica Carolina Integrative Medicine v Clemsonu v Južni Karolini, pravi, da lahko pride do motenj spanja, utrujenosti in tesnobe, ko so ravni izčrpane.

Najbolj ogrožene so ženske, starejše od 50 let. Zakaj? Estrogen krepi proizvodnja serotonina , zato lahko hormonski tok v tem času povzroči znižanje ravni za 77 odstotkov.

Zdravila, ki jih mnogi zdravniki predpisujejo za zvišanje ravni serotonina, se lahko povrnejo, poslabšanje simptomov, kot sta utrujenost in povečanje telesne mase. Dobra novica: spodnji koraki lahko napolnijo serotonin za izboljšanje energije, razpoloženja in še več.Poskusite naravni Prozac. Jemanje 5-HTP kot Nutricost 5-HTP kapsul ( Kupite na Amazonu, 14,95 $ ) poveča serotonin in poveča čas, preživet v globokem spanju za do 53 odstotkov. Dr. Amen predlaga jemanje 50 mg. pred spanjem, če ne dobite želenih rezultatov, povečajte odmerek za 50 mg. (do 200 mg. vsak večer), dokler ne dosežete količine, ki vam ustreza.

Enostavna vadba poveča serotonin, pravi dr. Amen. Prav tako znižuje kortizol, stresni hormon, ki izčrpava serotonin. Ciljajte na 30 minut hoje, kolesarjenja ali plavanja štirikrat na teden. Tudi vrtnarjenje je dobra možnost, pravi dr. Duffy, čas na soncu pa dvigne tudi raven serotonina.

Uživajte v kvinoji, sladkem krompirju in bananah, pravi dr. Amen. Zdravi ogljikovi hidrati izzove kratkotrajen inzulinski odziv, ki poganja triptofan (aminokislino, ki jo telo uporablja za proizvodnjo serotonina) v možgane.

Ta članek se je prvotno pojavil v naši tiskani reviji, Prvi za ženske .

Pišemo o izdelkih, za katere menimo, da bodo našim bralcem všeč. Če jih kupite, dobimo majhen delež prihodka od dobavitelja.