To je zadnji od njih, je dostavljalec povedal Donni Cave, potem ko je 10. škatlo postavil poleg njene mize. Pogledala je kup, ki naj bi ga razporedila po pisarni, in v želodcu se ji je stisnilo, ko se je prikradel strah.

V bistvu skrbim za dve nepremičninski pisarni, kar zahteva veliko hojo. Prestavljam škatle, dostavljam pakete, vzdržujem urejene shrambe in počnem karkoli drugega, kar je treba narediti, pravi Donna. Toda kot bolečina v kolku se je povečala , me je začela panika. Vsak korak, ki sem ga naredil, je bil boleč in nisem vedel, kako bom šel naprej.

Trajna bolečina

Pred približno dvema letoma sem začel opažati, da se nekaj dogaja z mojim levim kolkom. Zdelo se mi je tesno, tako kot se počuti sklep, tik preden ga morate za lajšanje razpokati ali razpokati, vendar se zdi, da ga nikoli ne bi mogel popiti. In tako se je začelo nenehno čutiti, podnevi in ​​ponoči. Sprva ni omejevala mojega gibanja ali mi preprečila, da bi karkoli naredil, toda z vsakim korakom sem razmišljal o 'kolku, kolku, kolku.' Vedno je bil tam in dajal vedeti svojo prisotnost.Toda potem se je postopoma poslabšalo in do decembra 2019 je bilo boleče z vsakim korakom. Bili so dnevi, ko sem se zjutraj počutil dobro, a ob 15. uri si nisem upal vstati od mize. Če bi se moral za nekaj ukvarjati v drugem delu pisarne ali za nekatere dokumente, ki sem jih moral dostaviti, kar je bilo redno del mojega dela, bi razmislil, kako nujno je bilo to in če bi to lahko storil kdo drug preden sem vstala in šla čez pisarno — tako je bolelo hoditi. Ob koncu dneva bi se v avtu zgrudil na voznikov sedež in hitro vklopil gretje sedeža, hvaležen za majhen delček olajšanja zaradi toplote.

Približno v istem času sem šel na letni fizični pregled. Ko sem svojemu zdravniku opisal svoje bolečine v sklepih, je takoj pomislil, da gre za artritis, vendar sem bila skeptična. Vedno sem bil precej aktiven in nikoli nisem mislil, da je artritis nekaj, zaradi česar moram skrbeti. Napotil me je k ortopedu, ki mi je naredil RTG in MRI kolka.

Kar je ugotovil, nas je oba šokiralo: imel sem napredoval artritis v levem kolku, vezi pa so bile tako obrabljene, da je bila v bistvu kost na kosti. Ni želel, da bi dobil zamenjavo kolka, ker imam 64 let, in rekel je, da res trajajo le 20 let, zato je vprašal, ali bi razmislil o fizikalni terapiji. Bil sem skeptičen, da mi bo to kaj spremenilo; Redno sem telovadil, izvajal vadbe, ki združujejo jogo in pilates na platformi za pretakanje fitnes trenerke Ellen Barrett. Toda moj kolk je kljub mojim prizadevanjem še naprej propadal, zato sem se strinjal, da bom poskusil s fizikalno terapijo, da vidim, ali mi bo pomagalo.

Končno olajšanje

Pri moja prva seja , sem terapevtu, s katerim sem delal, pojasnil, da sem delal veliko vaj za odpiranje kolkov, a da se zdi, da niso pomagale. Povedala mi je, naj jih še naprej izvajam, poleg tega me je naučila nekaj novih vaj, ki so se bolj osredotočale na krepitev mišic okoli mojega hrbta, kot so moje zadnjice. Pojasnila je, da bi delo s temi mišicami ustvarilo več prostora v samem kolčnem sklepu, da bi olajšalo bolečine v sklepih, ki sem jih imel. Te vaje sem že videl, vendar si nikoli ne bi mislil, da bi lahko pomagale pri bolečinah v kolku.

Vsak dan sem začel izvajati kombinacijo vaj za odpiranje kolkov in vaj za krepitev glutea in bolečina je izginila veliko hitreje, kot sem pričakovala! V samo dveh tednih sem ugotovil, da že nekaj dni nisem razmišljal o svojem kolku.

Šla sem samo na šest fizioterapevtskih sej, nato pa prenehala, ker sem se počutila udobno, ko sem vaje izvajala sama. Nadaljeval sem s tem, poleg tega sem na Ellenini platformi iskal druge vadbe, kot je Mat pilates, za katere sem vedel, da vključujejo gibe, ki sem jih potreboval. In vaje so se izplačale! Moja pisarna je bila lani nekaj mesecev zaprta zaradi covida-19, a ko sem se vrnil, je moj kolk nehal predstavljati težave. Zdaj, če me kdo pokliče iz druge pisarne ali če so paketi, ki jih je treba razdeliti, bom skočil s stola in poskrbel za to. Veselim se, da bom še dolgo živela aktivno in brez bolečin!

Kako gibi, ki jih navdihuje joga, odpravljajo bolečine v sklepih

Obstajajo dokazi, da lahko močnejše stabilizacijske mišice okoli kolka odložijo potrebo po popolni zamenjavi sklepa, pravi dr. Steffany Moonaz, certificirana joga terapevtka in direktorica joge za artritis. Pojasnjuje, da je za artritis značilna izguba vezivnega tkiva znotraj sklepa. Toda stabilnost, ki se izgubi zaradi propadajočega vezivnega tkiva, lahko dopolnimo s krepitvijo okoliških mišic, vključno z zadnjičnimi mišicami, stegenskimi tetivami in upogibalkami kolkov. Mišice, ki obkrožajo sklep, so lahko tudi napete kot odziv na kronično bolečino, ugotavlja Moonaz. Zato je pomembno sprostiti to napetost. In nežne vaje, kot je joga, vzpostavijo to ravnovesje, da hitro odpravijo bolečino. Pravzaprav v pregledu, opravljenem na univerzi Johns Hopkins v Baltimoru, joga zmanjšala bolečino za 50 odstotkov , plus izboljšano delovanje, otekanje in občutljivost sklepov pri bolnikih z artritisom.

Če želite izkoristiti prednosti, sledite navodilom Donne Cave in poskusite te tri raztežaje vsaj štirikrat na teden.

Zasluge: Streetfly Studio Photography

školjka : Ta gib krepi mišice zunanjega kolka in zadnjice za podporo kolčnemu sklepu. Narediti: Lezite na bok s pokrčenimi in zloženimi koleni. Držite noge skupaj, dvignite zgornje koleno do stropa, nato pa ga spustite navzdol. Ponovite 15-krat; zamenjajte stran, da se znebite bolečin v sklepih.

Zasluge: Streetfly Studio Photography

Spider-Man Lunge: Ta gib krepi mišice okoli bokov in jedra, da podpira medenico. Narediti: Začnite v deski z ravnimi rokami. Dvignite desno nogo in jo posadite ob desno roko. Zadržite 30 sekund, nato ga vrnite na začetek. Ponovite na levi. To je ena ponovitev; opravite deset ponovitev.

Zasluge: Streetfly Studio Photography

Golob : Ta odpirač bokov pomaga pri raztezanju in ustvarjanju prostora v sklepu. Narediti: Začnite na vseh štirih. Desno koleno potisnite naprej proti desnemu zapestju. Če so boki obrnjeni naprej, levo nogo potisnite nazaj, da se zravnate. Zadržite 15 sekund, nato zamenjajte stran.

Ta članek se je prvotno pojavil v naši tiskani reviji, Prvi za ženske .