Obstaja več razlogov, zakaj vaša oblačila ali rjuhe lahko obdržijo manj kot svež vonj ali rumene madeže, ki jih je težko odstraniti – večina jih je posledica dezodorantov, ki jih uporabljate na telesu, in izdelkov, v katerih perete oblačila. Z malo znanja je mogoče te neprijetne vonjave in madeže odstraniti in se jim v prihodnosti izogniti.

Kaj povzroča rumene madeže znoja na oblačilih?

Znojne madeže povzročajo aluminijeve spojine v vašem deodorantu, ki reagirajo s solmi v vašem znoju. To se lahko sčasoma nabere, in hej prestolo, saj si ne tako privlačen rumen odtenek do predela pazduhe.

5 načinov, kako se znebiti rumenih madežev potu na oblačilih

  1. Iz štirih žlic sode bikarbone in četrt skodelice tople vode naredite pasto. To s prsti vtrite v madež in pustite na soncu dve uri. Nato operite kot običajno.
  2. Na madež uporabite enake dele vodikovega peroksida, vode in sode bikarbone – namakajte eno uro, nato sperite kot običajno.
  3. Za močne madeže znoja zdrobite nekaj neprevlečenega aspirina v prah in zmešajte z malo vode, da nastane pasta. To pasto nanesite na madeže z zobno ščetko, nato sperite kot običajno – salicilna kislina vam bo pomagala znebiti madeža.
  4. V posodo iztisnite sok iz sveže limone in ga razredčite z enako količino vode. Pustite na rumenem madežu eno uro (najbolje na soncu), nato operite kot običajno.
  5. Namočite v odstranjevalcu madežev s kisikovim belilom - tega ne zamenjujte z navadnim belilom, ki bo verjetno poslabšalo!

Kako preprečiti rumene madeže na oblačilih

Preprečiti bodoči madeži tako, da pod pazduho srajc, ko jih slečete, poškropite z raztopino enakih delov vode in belega kisa (prepričajte se, da so suhe, preden jih vržete v košaro za perilo, sicer boste naslednjič imeli opravka z madeži plesni!).Kako odstraniti telesni vonj iz oblačil in posteljnine

Vzrok je lahko preveč detergenta za perilo dolgotrajen telesni vonj v tkaninah. Presežek detergenta za seboj pusti lepljiv ostanek, ki je odličen pri lovljenju vonjav, ki jih povzroča znoj.

Če želite odstraniti te ostanke – in osvoboditi vonjave – predmete operite v najbolj vroči vodi, ki jo lahko prenesejo, pri čemer polnilu dodajte samo beli kis (brez detergenta).

Ta članek se je prvotno pojavil na naši sestrski strani, Domovi za ljubezen .