Vsakdo, ki trpi za sezonskimi alergijami, ve, kako frustrirajoče so lahko to kihanje, smrkanje in zamašeni nosovi, ko se cvetni prah in drugi alergeni začnejo vrteti okoli. Tisti s hudimi reakcijami na te sprožilce se lahko zanesejo na redne injekcije proti alergijamlajšajo njihove simptome. Za tiste z bolj blagimi (a še vedno nadležnimi) reakcijami na sezonske alergije ste morda že slišali, da lahko dodajanje več lokalnega medu vašim dnevnim obrokom in pijačam pomaga pomiriti težave z nosom – a ali je v tem kaj resnice?

V idejo, ki stoji za to teorijo, je enostavno verjeti: če se izpostavite lokalnemu medu, ki lahko še vedno vsebuje cvetni prah cvetov na vašem območju, ki so ga čebele izbrale za opraševanje, boste počasi zgradili vašo odpornost na te alergene. The Ameriški kolidž za alergijo, astmo in imunologijo (ACAAI) poudarja, kako je ta ideja pravzaprav podobna temu, kako cepljenje proti alergijam izpostavi bolnike cvetnemu prahu ali mešanicam cvetnega prahu. Razlika je v tem, da je te injekcije mogoče izmeriti in skrbno spremljati, medtem ko pri lokalnem medu nikoli niste povsem prepričani, koliko cvetnega prahu dejansko plava v notranjosti. Ena stvar, ki je gotova, je, da je ne glede na količino, ki jo najdemo v lokalnem medu, ta veliko manj koncentrirana kot cepci. Poleg tega bo lokalni med vseboval samo cvetni prah, ki ga čebele prenašajo s cvetov, in ignoriral druge, ki jih najdemo na drevesih, travah in plevelu, ki lahko povzročijo tudi neželene reakcije. ACAAI navaja tudi študijo, ki je testirala lokalne, komercialne in placebo sorte medu z alergiki in ni ugotovila nobene razlike.

Ko Vprašali so kliniko Mayo ali lahko lokalni med pomaga pri sezonskih alergijah, je Brent A. Bauer, MD, odgovoril bolj jedrnato: Verjetno ne. Priznava, da ideja glede na to, da med lahko, ni tako premišljenadelujejo kot zaviralec kašljain ima številne protivnetne učinke. Očitno vam lahko pridejo prav tudi, ko se soočate z alergijami, zato ni presenetljivo, da je ljudem dopolnjevanje dneva z lokalnim medom v določeni meri koristno. Vendar pa zaključuje, da se zdi, da je med lahko le sladek placebo.Čeprav morda dejansko ne pomaga pri vaših alergijah, obstaja ena nesporna prednost izbire lokalnega medu pred komercialnimi blagovnimi znamkami: vedeli boste, da je to prava stvar in nenekaj ponarejenega meduvas poskuša preslepiti. Če še vedno iščete odgovore na svoje sezonske težave z alergijami, se vsekakor čim prej dogovorite za sestanek s svojim zdravnikom.

Medtem pa ni nič narobe z uživanjem medu kot sladke in zdrave poslastice, kot je že od nekdaj!

Več od PRVI

9 zdravih in okusnih receptov z medom, da boste ves dan napolnjeni z energijo

14 čistilcev zraka, ki vam bodo pomagali bolje dihati v tej sezoni alergij

Manuka med je 'tekoče zlato', ko gre za ubijanje mikrobov, vendar le, če kupite pravo vrsto