Možganske kapi so peti vodilni vzrok smrti v Združenih državah in glavni vzrok za resno, dolgotrajno invalidnost. Ljudje, ki so najbolj ogroženi zakapiso starejši od 65 let, kadilci in tisti z visokim krvnim tlakom in boleznimi srca. Drug dejavnik tveganja: družinska anamneza mini kapi, znana tudi kot prehodni ishemični napadi (TIA).

Kaj so mini udarci?

Mini kapi - ali TIA - so posledica prekinitve pretoka krvi med možgani, hrbtenjačo ali mrežnico. Običajno trajajo le nekaj minut, vendar ne poškodujejo možganskih celic ali povzročijo nepopravljive poškodbe.

Približno vsak tretji posameznik, ki doživi TIA, bo imel možgansko kap Klinika Mayo . V približno polovici teh primerov se ta možganska kap pojavi v enem letu po začetni mini kapi. Zato zdravniki menijo, da je mini možganska kap opozorilni znak bližajoče se možganske kapi.Simptomi mini možganske kapi (TIA).

Simptomi mini možganske kapi so podobni tistim pri običajni možganski kapi in so lahko tako majhni, da ljudje morda niti ne vedo, da jo imajo. Znaki mini kapi vključujejo: nejasen govor, nenaden občutek omotice, omotico, otrplost ali mravljinčenje v rokah ali nogah ali celo zamegljen vid.

Večina ljudi ignorira mini udarce, vendar je to nevarno. Po mini možganski kapi lahko pričakujete povečano tveganje za redno možgansko kap – 10 odstotkov v prvem tednu, glede na študijo iz leta 2007, objavljeno v reviji Lancet . V prispevku iz leta 2016, objavljenem v Journal of Mid-Life Health Raziskovalci so zapisali, da se vaš dejavnik tveganja za večjo možgansko kap v naslednjih petih letih poveča za 24 do 29 odstotkov.

Vzroki za mini možgansko kap

Vzrok za mini možgansko kap je podoben kot pri običajni možganski kapi. Med ishemično možgansko kapjo - najpogostejšo vrsto možganske kapi - krvni strdek zapre pretok krvi v možgane. Med aprehodnoishemična možganska kap (tudi mini možganska kap), ta blokada je le začasna. Glavni vzrok zamašitve je kopičenje maščobnih oblog, ki vsebujejo holesterol, imenovane plak (ateroskleroza) v arteriji ali njenih vejah in poteh.

Zdravljenje mini možganske kapi

Ker je pregrada le začasna, mini udarci ne povzročajo trajne škode. Lahko pa začnete z okrevanjem po mini možganski kapi, da zmanjšate verjetnost, da boste imeli redno možgansko kap, ki bi lahko povzročila trajne invalidnosti. Za odpravo posledic mini možganske kapi bodo zdravniki predpisali antikoagulantna zdravila. V nekaterih skrajnih primerih je operacija za odpiranje arterij možnost, če je strjevanje močno.

Obstaja pa še eno bolj takojšnje zdravljenje za mini kapi. Jemanje aspirina takoj po TIA lahko znatno zmanjša tveganje za novo možgansko kap, je pokazala študija iz leta 2016, objavljena v Lancet . Profesor Peter Rothwell in skupina raziskovalcev sta pregledala podatke več kot 50.000 bolnikov, ki so se zdravili z aspirinom za preprečevanje možganske kapi. Ugotovili so, da jemljejo 300 mgaspirintakoj po TIA je zmanjšalo zgodnje tveganje za večjo možgansko kap za približno 70 do 80 odstotkov v prvih nekaj dneh in tednih.

Spodbujanje ljudi, da jemljejo aspirin, če mislijo, da so morda imeli TIA ali manjšo možgansko kap – ob nenadnem pojavu neznanih nevroloških simptomov – bi lahko pomagalo pri reševanju te situacije, zlasti če nujna zdravniška pomoč ni na voljo, je rekel Rothwell .

Aspirin za možganske kapi

Preprečevanje kapi z aspirinom ni novo zdravljenje. Zdravniki so rutinsko priporočali duo antitrombocitno terapijo (DAPT) - ki v bistvu združuje odmerek aspirina z drugim zdravilom za preprečevanje krvnih strdkov - bolnikom z možgansko kapjo in srčnim infarktom. The Ameriško združenje za srce (AHA) celo priporoča nizek dnevni odmerek aspirina za preprečevanje srčnih napadov in kapi. Glede najboljšega odmerka aspirina pred ali po možganski kapi je najbolje, da se posvetujete s svojim zdravnikom.

Morda ste nekje prebrali, da če imate možgansko kap, vzemite aspirin, toda glede tega, ali je v redu jemati aspirinmedmožgansko kap, AHA tega ne priporoča. Niso vse možganske kapi posledica krvnega strdka (hemoragične kapi so na primer posledica poka možganske anevrizme ali puščanja oslabljene krvne žile) in v nekaterih primerih ne bi želeli antikoagulansa. Namesto tega so njihova navodila, da najprej pokličejo 911; včasih vam bo dispečer naročil, da vzamete aspirin, v tem primeru lahko to storite.

Kot velja za večino zdravstvenih težav, se morate s svojim zdravnikom pogovoriti o tem, ali je aspirin pravi za vas – in ali ste v nevarnosti za možgansko kap.

Oglejte si spodnji videoposnetek in odkrijte sedem razlogov, zakaj so psi dobri za vaše zdravje.

Več odPRVI

Bila sem sama s svojimi 4 majhnimi otroki, ko mi je otrpnila leva stran

Dodatek, ki ga jemlje toliko žensk, ko se starajo, lahko resno poškoduje vaše telo

Ti dodatki, ki jih jemlje toliko žensk, lahko poškodujejo vaše telo v 10 minutah