Kako bom sploh kaj od tega naredil? se je spraševala Genene Coté, ko je pogledala svoj seznam opravil. Nisem imela pojma, kje bom dobila energijo, da bi naredila celo enega od 10 predmetov, se spominja. Moje noge so bile težke 1000 funtov, oči pa so me pekle od še ene neprespane noči. Ne samo, da sem bil izbrisan, ampak počutil sem se, kot da se nad menoj dviguje oblak, zaradi česar je bilo težko narediti karkoli.

Komaj priti mimo

Imel sem 48 let, na splošno dobrega zdravja in moja kariera se je dvignila. Imela sem moža, ki me je podpiral in obkrožena sem bila s fantastičnimi prijatelji. Od zunaj je bilo videti, kot da imam svoje življenje pod nadzorom. Vendar me je skrbelo neizprosna utrujenost Doživljal sem - tako zaskrbljen, da sem se spraševal, ali imam resno bolezen. Ampak to ni imelo smisla. Konec koncev sem se nabrala na teži, ne pa da je izgubljala.

Prvič, to je bil tak napor celo dvigniti roke, tako da si nisem mogel predstavljati, da bi opravljal svojo redno vadbo z ročnimi utežmi. To je bilo še posebej zaskrbljujoče, ker sem vedel, da je ena najučinkovitejših metod pridobivanja energije vadba. Toda vse, kar sem lahko storil, je bilo sedeti v svojem počivalniku. Izgubljal sem stik z zunanjim svetom, ker je bilo celo nadaljevanje pogovora preveč.Nekega dne, ko je zazvonil telefon, sem se po naključju oglasila in šibko rekla: ‘Alo?’ To je bila moja prijateljica Karen, ki je medicinska sestra. Njene prve besede so bile: 'Kaj je narobe? Slišiš grozno!’ Odprla sem usta, da bi spregovorila, in planila v jok. Ko sem dobil glas, sem ji rekel: 'Skrbi me! Vsak dan nimam energije in jokam ob padcu klobuka. Zaskrbljen sem in se debelujem.’ Na liniji je vladala tišina.

Potem me je vprašala: ‘Kako spiš?’ Rekel sem ji, da se že več mesecev nisem dobro naspal. Vprašala je, zakaj, in pojasnil sem, da sem nemiren, da sem se premetaval in obračal ter da sem imel nekaj vročinskih utripov, ki so me večkrat na noč prebudili. »Sliši se, kot da je vaša težavaPomanjkanje spanjav kombinaciji s perimenopavzo,« je dejala Karen. »Imel sem vse težave, ki jih omenjaš.« Predlagala mi je, da se pogovorim s svojim zdravnikom.

Počutil sem se pomirjeno in polno upanja. Karen je dobro poznala zdravje žensk in je bila prepričana, da lahko najdem odgovor. Predlagala mi je, da preučim alternativno zdravljenje utrujenosti. To je vzbudilo moje zanimanje in privolila sem, da pokličem svojega zdravnika. Še vedno nisem bil prepričan, kje bom našel energijo za pripravo in odhod na sestanek, a po nekaj dneh sem.

Odgovor, končno!

Zdravniku sem povedala, da sem izčrpana, ne morem spati in da se počutim, kot da me obteži žalost. 'Ne morem tako naprej,' sem rekel. Pozorno je poslušala in se strinjala, da je spanec morda del težave.

Predlagala mi je, da poskusim z antidepresivom. To ni bil odgovor, ki sem ga upal slišati. Mnogo let prej sem se zaradi depresije zdravil z drugimi antidepresivi, vendar sem se nanje slabo odzval in sem moral prenehati. To pa je bilo drugače, predvsem zaradi utrujenosti in nespečnosti. Zdelo se je, da je moral obstajati odgovor, ki ne vključuje farmacevtskih izdelkov. Svojemu zdravniku sem povedal, da želim opraviti več raziskav, in šel poiskati alternative.

Kmalu sem našel članek o 5-HTP, dodatku, ki ga mnoge ženske uporabljajo v menopavzi za pomoč pri spanju. To sem se naučil 5-HTP je predhodnik melatonina , ki pomaga pri spanju. Poleg tega raziskave kažejo, da 5-HTP poveča raven serotonina, kar lahko izboljša simptome depresije.

Navdušen nad morebitno rešitvijo sem se pogovarjal s svojim zdravnikom, ki mi je predlagal, da začnem z nižjim odmerkom in nadaljujem navzgor. Prvi teden sem vzel 50 mg. 5-HTP vsako noč; zdelo se je, da ni nobene razlike.

Naslednji teden sem poskusil 100 mg. ( Kupite na Amazonu, 14,95 $ ) Počutila sem se malo manj utrujeno, a še vedno ne tako učinkovito, kot bi si želela. V naslednjih štirih tednih sem postopoma povečeval dnevni odmerek. Utrujenost sem občutila veliko manj, a sem se vsako jutro zbujala nekako obesna, zato sem jo zmanjšala. 200 mg. Zdelo se je, da je odmerek sladka točka med brez olajšanja in jutranjim mačkam. Pri približno dveh tednih se je zgodilo nekaj čudovitega: spal sem šest ur! Nekaj ​​tednov pozneje sta moja utrujenost in slabo razpoloženje izginila. Uporabil sem tudi zelišča, kot je črni kohoš, da bi ustavil vročine, ki so poslabšale nespečnost.

Najbolj vznemirljivo poleg spanja je bilo to, da sem začela malo hujšati. V naslednjem mesecu sem se začel počutiti manj tesnobno in bolj optimistično. Utrujenost se je začela umikati in ves čas sem nehala jokati. Lahko sem telovadil in težek oblak se je dvignil! Bil sem navdušen!

Trajalo je nekaj časa in potrpljenja, a je uspelo. Še vedno jemljem 5-HTP v času stresa, zdaj pa imam nazaj svoje življenje in ta čas ni nič drugega kot meglen spomin!

Genene Coté

Bronsonova pašteta

Ta članek se je prvotno pojavil v naši tiskani reviji, Prvi za ženske .

Pišemo o izdelkih, za katere menimo, da bodo našim bralcem všeč. Če jih kupite, dobimo majhen delež prihodka od dobavitelja.