Se spomnite, da so vam v otroštvu rekli, naj vstanejo naravnost? V mladosti sem veliko slišal ta nasvet, a se mi ni zdelo, da se dolgo drži. Dobro držo je enostavno pozabiti in se tako ali tako nikoli ni zdela posebej pomembna. Posledica tega je, da se pogosto znajdem v nenehni zadregi. Vendar pa raziskave kažejo, da sta drža in duševno zdravje tesno povezana – novica, zaradi katere sem se nekoliko bolj vzravnala, ko sem jo slišal!

V študiji, objavljeni v Zdravstvena psihologija , so raziskovalci z Oddelka za psihološko medicino na Univerzi v Aucklandu teoretizirali, da strnjena drža negativno vpliva na razpoloženje in samozavest. Zato so se odločili, da svojo hipotezo preizkusijo na 74 prostovoljcih.

Prednosti dobre drže, glede na raziskave

Med poskusom so raziskovalci naključno dodelili 74 preiskovancem, ki so sedeli bodisi s spuščeno bodisi pokončno držo. Da bi zmanjšali zaskrbljenost ali pričakovanja udeležencev, so jim povedali naslovno zgodbo o poskusu - tako da niso vedeli pravega namena preiskave.Da bi ohranili dobro ali slabo držo ves čas eksperimenta, so raziskovalci zalepili hrbte udeležencev s fizioterapevtskim trakom. Fizioterapevtski trak - znan tudi kot kineziološki trak – je močan, zračen in raztegljiv izdelek, ki pomaga stabilizirati del telesa.

Ko so udeleženci zalepljeni v nastavljeno držo, so opravili bralno nalogo in Trier socialni stresni test (TSST). TSST je od njih zahteval govor, v katerem so se odzvali na zahteven matematični problem pred občinstvom. (Dovolj, da kogar koli strese!) Poleg tega so raziskovalci ocenili razpoloženje, samozavest in zaznano grožnjo udeležencev ter nenehno merili njihov krvni tlak in srčni utrip.

Po zbiranju podatkov je skupina ugotovila, da so udeleženci z dobro držo med poskusom poročali o višji samozavesti, boljši pozornosti in boljšem razpoloženju, v nasprotju s skupino s slabo držo. Tisti z dobro držo so poročali tudi o manj strahu med TSST.

Raziskovalci so opravili tudi jezikovno analizo govorov. Analiza je razkrila, da so udeleženci, ki so padli, imeli krajše govore in so uporabljali več besed, povezanih z žalostjo in negativnimi čustvi. Uporabili so tudi več prvoosebnih edninskih zaimkov (jaz, jaz, sam), kar morda kaže na to, da so se težje povezali z občinstvom.

Tako so raziskovalci ugotovili, da vam pokončna drža ob stresu lahko pomaga ohraniti samozavest in zmanjšati negativno razpoloženje. Prav tako lahko zmanjša vašo osredotočenost nase in poveča hitrost govora. Te pozitivne lastnosti kažejo, da dobra drža vliva zaupanje in vam pomaga, da razmišljate več o pogovoru.

Kako spremeniti svojo držo za dobro

Prednosti dobre drže so preveč pomembne, da bi jih zanemarili. Toda kako narediti trajno spremembo, ko je tako enostavno zgrešiti? Raziskave kažejo, da je najboljši način za izboljšanje svoje drže vsakodnevna raztezanja in vaje. Okrepitev mišic in lajšanje napetosti v ramenih in hrbtu vam bosta prinesla dolgotrajne rezultate. To še posebej velja, če ste dosledni v svoji praksi.

Nimate veliko časa? Vaša rutina bi lahko trajala kar pet minut, z vrtenjem med tremi različnimi raztežaji in krepilnimi gibi. Tukaj je nekaj gibov, ki jih imamo radi:

  1. Stenski angel, ki se izvaja pokončno ob steno.
  1. Otroška poza , ki sprosti boke in križ.
  1. Poza mostu , ki spodbuja boljše dihanje in krepi spodnji del hrbta.
  1. Preklop naprej , za sprostitev napetosti v hrbtu in izboljšanje prožnosti v zadnji verigi.
  1. Pes, obrnjen navzdol , da okrepite svoje jedro in raztegnete ramena, hrbet, stegenske mišice in teleta.
  1. Pozira mačka in krava , za krepitev in raztezanje mišic vzdolž hrbtenice.

Posvetiti le pet minut na dan izboljšanju svoje drže je zabavna in obvladljiva novoletna zaobljuba. Poleg tega je to odličen način, da si povrnete samozavest, ko si letos prizadevate za druge cilje. Katere raztege ste navdušeni nad poskusom? Komaj čakam, da preizkusim stenskega angela!