Ko gre za vnos teh ekstra zdravih maščob v vašo prehrano, so dodatki ribjega olja že dolgo prevladovali. Zdaj pa se na trgu vse bolj uveljavlja olje alg. Ne samo, da bi lahko imelo podobne, če ne več, koristi kot ribje olje, je tudi odlična alternativa za ljudi, ki ribjega olja ne morejo uživati ​​zaradi zdravstvenih razlogov ali želja.

Kaj je olje alg?

Kot že ime pove, olje alg izvira iz teh rastlinam podobnih organizmov, ki jih najpogosteje najdemo v vodnih telesih ali blizu njih. Vsebuje dve glavni vrsti maščobnih kislin omega-3, imenovane eikozapentaenojska kislina (EPA) in dokozaheksaenojska kislina (DHA), raziskave pa so že pokazale, da njegova moč je enaka s tem od tradicionalno ribje olje . Omega-3 maščobne kisline so pomembne za pomoč celicam pri ohranjanju strukture, hkrati pa uravnavajo vnetja v ključnih delih telesa, kot je vaš srčno-žilni sistem.

Medtem ko je raziskava še v zgodnjih fazah, je že dokazano, da je olje alg po svoji sposobnosti podobno ribjem olju. znižati krvni tlak , krepijo krvne žile in znižujejo holesterol. Poleg tega zavira spojine, ki pogosto povečajo vnetja v telesu in morda celo povezana za preprečevanje artritisa, astme in kolitisa. Nazadnje, lahko tudi zaščiti vaš vid zmanjšanje draženja oči in boj proti starostni degeneraciji .Kakšni so njeni stranski učinki?

Podobno kot pri ribjem olju so stranski učinki olja alg relativno minimalni in blagi. Nelagodje v prebavilih in napihnjenost sta pogostejša pri ribjem olju, znanstveniki pa verjamejo, da bi olje alg lahko povzročilo enake učinke pri nekaterih ljudeh. Medtem ko raziskovalci še vedno iščejo ustrezne dolgoročne odmerke za ta dodatek, so splošno priporočilo ne sme preseči 3000 miligramov na dan.

Kako ga jemati?

Podobno kot ribje olje je olje alg običajno v obliki peroralnih kapsul ( Kupite na Amazonu, 21,95 $ ). In kot bi morali pri katerem koli drugem režimu prehranskih dopolnil, se prepričajte, da dobite zdravniški palec, preden ga vključite v svojo dnevno rutino!