Kaj je na mizi na vašem vikend brunchu? Z družino vedno vključimo prilogo svežega sadja. Uživamo v klasiki – zreli, sočni dinji s skuto ali skledi lubenice, ananasa in melone. Ampak moja najljubša mora biti grenivka. Všeč mi je, da z nazobčano žlico izdolbem rezine sladke, pikantne kaše (in po vrhu potresem z malo soli, če je preveč trpko). In dobra novica za vse moje kolege ljubitelje grenivk: ta sladka poslastica je polna antioksidantov, ki imajo terapevtske učinke na našo kožo. Govorite o zdravljenju od znotraj navzven!

Zanima me, kako grenivka koristi naši koži, sem se dotaknila Dr. Jerry Bailey , certificirani nutricionist, akupunkturist, kiropraktik in zdravnik funkcionalne medicine na Lakeside Holistic Health . Dr. Bailey je velik oboževalec tega citrusa, in to ne samo zaradi njegovega slastnega okusa in lepe barve. (In če vas skrbi mešanje grenivke z zdravili, ostanite z nami. Bailey ima tudi odgovore za to.)

Grenivka vsebuje veliko protivnetnih hranil.

Grenivka je super vir bioaktivnih spojin, kot so vitamini, karotenoidi, vlaknine in fenolne spojine, pravi Bailey. Večina od nas ve, kaj so vitamini in vlaknine, kaj pa druga dva?Karotenoidi so pigmenti v rastlinah ki dajejo našemu sadju in zelenjavi svetle, vznemirljive barve. Oni tudi delujejo kot antioksidanti v telesu in lahko pomaga zmanjšati vnetje zaradi prostih radikalov (reaktivne molekule v telesu, ki lahko poškodujejo celice). Fenolne spojine so rastlinske snovi , izraz pa se nanaša na številna hranila v našem sadju in zelenjavi. Sem spadajo flavonoidi (rastlinske spojine z antioksidativnimi lastnostmi,kot kvercetin), tanini ( grenke spojine s protivnetnimi lastnostmi) in še več.

Bailey navaja, da grenivka vsebuje polimetoksiflavone (PMF), flavanone in glikozilirane flavanone. Ta tri imena so milo rečeno polna usta! Pomembno si je zapomniti, da so močne fenolne spojine. [Oni] so močno povezani z močnimi terapevtskimi lastnostmi, pravi Bailey. Te terapevtske koristi vključujejo:

  • Lajšanje ali preprečevanje simptomov alergij
  • Zmanjšanje tvorbe plakov v arterijah
  • Zmanjšanje vnetja
  • Preprečevanje rasti škodljivih mikroorganizmov
  • Preprečevanje dejavnosti ali razvoj raka
  • Zmanjšanje možnosti za strjevanje krvi v žilah ali arterije (tromboza)
  • Zaščita srca pred boleznimi srca
  • Vazodilatatorno, kar pomeni, da lahko ta hranila pomagajo razširiti krvne žile

To ne pomeni, da bo grenivka pozdravila simptome, kot so alergije, bolezni srca ali krvni strdki. Namesto tega dokazi kažejo, da lahko hranila tega sadja zmanjšajo tveganje za te bolezni.

Zakaj lahko grenivka izboljša zdravje vaše kože

Bailey navaja, da sta nekaj najboljših hranil v grenivki za zdravje kože naringin (močan flavonoid) in hesperidin ( blagodejni flavanon , ki je vrsta flavonoida). Visoke ravni naringina v grenivki imajo protivnetno, antikancerogeno, zniževanje lipidov in antioksidativno delovanje – vse zelo koristno pri zmanjševanju poškodb kože, pravi. Izkazalo se je, da hesperidin … ima širok spekter terapevtskih učinkov, kot so antioksidativne, protivnetne in antikarcinogene lastnosti, ki so tudi bistveno koristne za kožo.

Na molekularni ravni Bailey pravi, da naringin, hesperidin in drugi antioksidanti v grenivki znatno zmanjšajo škodo, ki jo povzroči nekateri prosti radikali . (Ne pozabite: prosti radikali so reaktivne molekule, ki lahko poškodujejo celice.) Prav tako obnavljajo aktivnost mitohondijskih encimov, povečujejo proizvodnjo energije in zdravljenje, dodaja. (Mitohondriji so drobne beljakovine v celicah ki pomagajo pretvoriti sladkor v energijo. Zdravi mitohondriji običajno pomenijo zdrave celice, zdrave celice pa so ključ do mladostnega videza kože.)

Ti bioaktivni/bioterapevtski antioksidanti bistveno pomagajo pri celjenju in regeneraciji kože, dodaja Bailey.

Toda ali grenivka ne vpliva na zdravila?

Tehnično gledano grenivka ne vpliva na zdravila, lahko pa vpliva nanje. Grenivka ne deluje neposredno z vašimi zdravili, pravi Bailey. Veže se na encim (CYP3A4) v ​​črevesnem traktu in jetrih, kar vpliva na absorpcijo nekaterih zdravil. Ker grenivka blokira encim, postane zdravilo lažje prehajati iz črevesja v krvni obtok. Raven se bo dvignila hitreje in višje od običajne v krvi. V nekaterih primerih so lahko ta povečanja nevarna, kar vodi do povečanih stranskih učinkov ali celo smrti.

Zdravila, kot so zaviralci kalcijevih kanalčkov (za visok krvni tlak in angino pektoris), statini za holesterol, imunosupresivi, benzodiazepini (za anksioznost, nespečnost) in druga nevrološka in psihiatrična zdravila, lahko okrepijo svoje učinke na telo. Na nekatera od teh zdravil bo grenivka dejansko zelo malo vplivala, zato se posvetujte s svojim zdravnikom, da se prepričate, ali imate varno zdravilo, če želite jemati grenivko.

Zanimiva stranska vrstica — za moške, ki jemljejo sildenafil (viagro) zaradi težav z erektilno disfunkcijo; zdi se, da lahko grenivka poveča absorpcijo tega zdravila in tako izboljša koristi. Vendar ne pojdite samo ven in zaužijte veliko količino grenivkinega soka, da povečate koristi, saj lahko prehitro poveča glavobole, zardevanje ali zniža krvni tlak. Vedno se najprej posvetujte s svojim zdravnikom, preden poskusite zaužiti kakršen koli grenivkin sok ali celo sadje.

Ali vam bo sok prinesel enake koristi za kožo in zdravje kot cela grenivka?

Čeprav vas morda zamika, da bi si nalili skodelico grenivkin sok , Bailey pravi, da je najbolje pojesti celo sadje (olupine pustite za druge podvige, kot so čaj iz posušenih olupkov, kandirane lupine, kar se da). Zaželeno je, da bi grenivko pojedli cele, kot da bi jo izcedili, pravi. Na ta način dobite vlaknine in druga hranila, ki jih ne bi dobili v obliki soka. Ena grenivka na dan je povsem sprejemljiva za vnos.

Torej, kakšen je najboljši način za jesti? Kakorkoli vam je všeč, res! Bailey uživa, ko poje razpolovljeno grenivko s potresom morske soli ali lupine in jo poje kot pomarančo. Mešam ga tudi z drugim sadjem (jabolka, banane, zvezdnato sadje, kivi, pomaranče) in zelenjavo (korenje, zelena, pesa, zelena) za močan napitek, bogat z antioksidanti in flavonoidi, dodaja. To omogoča več obrokov v enem velikem kozarcu – pomislite na pet do šest zelenjave in sadja naenkrat!

In če razmišljate o jemanju dodatkov, da bi dobili zgoraj omenjene antioksidante, je najbolje, da to preskočite. Podjetja pogosto poskušajo ustvariti dodatke le-teh, [vendar] je najbolje, da te aktivne spojine dobite v živilih, kot je grenivka, priporoča Bailey. Nato lahko preprosto dodajanje vitaminov, mineralov, zelišč in antioksidantov doda dodatno podporo. Hrana je naše zdravilo.

Glede na Baileyjev nasvet sem ta teden v trgovini z živili pobral še nekaj grenivk. Komaj čakam, da si zjutraj privoščim to slastno sladko poslastico – in izkoristim njene prednosti!