Sanjate o hrustljavem solatnem topperju, ojačevalniku smutijev ali dodatku granole v enem? Napihnjena kvinoja je prava pot. Ta preprost in okusen prigrizek vzame vse težave pri kuhanju s kvinojo – potrebujete le kuhalno ploščo in ravno ponev.

Ko sem prvič slišal za napihnjeno kvinojo (ali napihnjeno kvinojo), sem bil skeptičen. Vmes običajno vzame kuhana kvinoja 20 in 30 minut kuhati na štedilniku in ni nobenega zagotovila, kako se bo izkazalo. Ta starodavna žitarica je izbirčna in vedno preizkušam različne metode, da postane lahka in puhasta ter se izognem tej kašasti teksturi. Ko pa sem enkrat uporabil to hitro metodo brez nereda za pripravo hrustljavega prigrizka, ne bi mogel biti bolj navdušen.

Za razliko od pokovke za kuhalno ploščo , napihnjena kvinoja ne potrebuje olja. To pomeni, da se izogibate 28 gramom dodane maščobe in 248 dodatnim kalorijam (iz dve žlici olja morate narediti kokice). Tudi napihnjena kvinoja ima močan udarec v smislu prehrane . O 2/3 skodelice vsebuje 7 gramov beljakovin, 3 g vlaknin in 20 miligramov kalcija. Ste pripravljeni sami preizkusiti ta prigrizek? Začnimo poskakati!Kako narediti napihnjeno kvinojo

Da sem sama preizkusila napihnjeno kvinojo, sem uporabila le ravno ponev. Na svojem električnem štedilniku sem kuhalno ploščo prižgal na srednjo toploto, čeprav bi priporočal uporabo nizke toplote na plinskem štedilniku. Nato sem nalila približno 1/4 skodelice suhe kvinoje in počakala, da se ponev segreje.

Ko je bila ponev segreta, sem vanjo vlila kvinojo. Skrbelo me je, da bi po kuhinji leteli drobni koščki zrna, zato sem ponev prekrila z mastnim zaslonom ( Kupite na Amazonu, 10,99 $ ). Ko pa je kvinoja začela pokati, sem ugotovil, da zaslon ni potreben. Drobna zrna so počila in pokala, a so se komaj dvignila s dna ponve.

Zvoki škljocanja in pokanja so bili zelo prijetni! Ni bilo niti približno tako glasno kot jedrca pokovke, čeprav je nekoliko dišalo po kuhanju pokovke. Čakal sem, da se pops ustavi ali upočasni, vendar nisem vedel, kdaj je bila kvinoja gotova. Nisem želel hrusti na trdih, nekuhanih zrnih. Prva serija je postala temno rjava, preden sem jo odstranil z ognja. Ups!

Poskusil sem še enkrat z manjšo porcijo kvinoje, da so se zrna enakomerno razporedila po ponvi. Previdno sem opazoval ponev, občasno premešal zrna in jih odstavil z ognja, preden so prenehali vse pokati in pokati. Tokrat je imela kvinoja bolj privlačno, opečeno rjavo barvo.

Ko sem ga poskusil, sem bil prijetno presenečen. Kvinoja je imela odličen hrust in okus, ki je rahlo spominjal na pokovko. Bil sem živčen zaradi hrustljanja nekuhanih jedrc, vendar se je zdelo, da je vse enakomerno pokalo. Še bolje, ponev je za čiščenje potrebovala le preprosto izpiranje.

Če napihnjeno kvinojo pripravljate doma, preverite etiketo na vrečki. Morda ga boste morali najprej oprati in posušiti, da odstranite morebitne ostanke ali drobne kamne. Ta korak sem preskočil, ker je blagovna znamka, ki sem jo uporabila, trdila, da je oprana in pripravljena. Vendar je vedno dobro, da kvinojo operete, če niste prepričani. Da se hitro posuši, nekateri kuharji priporočajo, da zrna razporedite na pekač za piškote in jih pustite sedi v pečici na najnižji temperaturi z odprtimi vrati pečice, približno 30 minut.

Od tu naprej so možnosti z napihnjeno kvinojo neskončne. Potresite jih po avokadovem toastu, prelijte jih na jutranji jogurt ali jih vmešajte v granolo. Brez njih se nikoli ne boste želeli vrniti v življenje!

Pišemo o izdelkih, za katere menimo, da bodo našim bralcem všeč. Če jih kupite, dobimo majhen delež prihodka od dobavitelja.