Ko gre za počitek za noč in odhod v posteljo, ste z leti verjetno razmišljali o tem, katere so vaše najljubše blazine ali vrsto vzmetnice, ki podpira vaš hrbet. Kaj pa prednosti ali slabosti vašega položaja spanja? Pravzaprav, ali ste vedeli, da vaš položaj spanja lahko dejansko vpliva na zdravje srca?

Če želite ohraniti svoje srce močno, študije kažejo, da lahko spanje na desni strani vpliva na vaš srčno-žilni sistem bolj kot zaspanje na levi. Znanstveniki menijo, da je to zato, ker je srce bolj na levi strani vaše prsne votline, zato ko spite na levi strani, izvajate fizični pritisk na mišično skupino. Glede na to, da vsi (teoretično) preživimo eno tretjino svojega življenja v spanju, je to veliko potencialnega dodatnega napora.

Če gremo globlje, so pokazale prejšnje študije udeleženci, ki so dosledno spali na levi strani so opazili opazne spremembe električne aktivnosti v njihovih srcih. Ljudje, ki so noč spali na desni strani, pa niso razstavljali kakršna koli spremenjena srčno-žilna električna aktivnost . Srce uporablja električne impulze za črpanje krvi skozi telo, zato so lahko določeni premiki tega toka potencialno škodljivi za celoten sistem. Kljub temu je to področje študija še vedno v zgodnjih fazah, zato raziskovalci še vedno razčlenjujejo, koliko so te razlike – in s tem položaj spanja na splošno – pomembne za vaše splošno delovanje srca.Ko gre za vaše dolgoročno zdravje srca, se znanstveniki strinjajo, da je najpomembnejša stvar, ki jo lahko storite med spanjem, približno sedem do devet ur zunaj z zaprtimi očmi vsako noč. Stalno pomanjkanje kakovostnega spanca je že dolgo povezano za številne težave, povezane s srcem. Zato se predvsem osredotočite na to, da boste vsako noč dovolj spali in tako je dobro spanje, ki ti pomagapočutite se osveženovsako jutro. Če potrebujete nekaj nasvetov za ustvarjanje najboljšega možnega nočnega okolja, nekaj teh vam lahko pomaga!