Vitamina B in C sta morda vroča tema v svetu dobrega počutja, toda kdaj ste nazadnje pomislili na uživanje vitamina K? Ne samo, da ima številne neverjetne zdravstvene koristi, kot sta boj proti artritisu in izboljšanje vida, ampak glede na eno študijo bi lahko bil vitamin K ključnega pomena tudi za dolgoročno zdravje srca.

Pred kratkim so želeli videti avstralski raziskovalci z univerze New Edith Cowan kako vitamin K vpliva na splošno srčno-žilno počutje ljudi in postavljajo pod vprašaj ali aktualnidnevna priporočila za vitamin Kso dovolj za pomoč pri srcu. S pomočjo podatkov iz danske raziskave o prehrani, raku in zdravju v 23-letnem obdobju so spremljali porabo vitamina K ter razširjenost srčnih težav in hospitalizacij pri več kot 50.000 udeležencih. Zlasti so preučili dve ključni vrsti spojine: vitamin K1, ki prihaja iz listnate zelenjave in rastlinskih olj, in vitamin K2, ki ga večinoma najdemo v mlečnih izdelkih, kot so jajca in sir, ter fermentirana hrana.

Iz svojih raziskav so znanstveniki odkrili, da so imeli udeleženci, ki so uživali višjo raven vitamina K1, do 21 odstotkov manjše tveganje, da bodo hospitalizirani zaradi epizode, povezane s srcem. Ljudje z visoko porabo vitamina K2 so opazili tudi 14-odstotno zmanjšanje tveganja za hospitalizacijo, povezano s srcem. Še bolj impresivno je, da je pri vseh osebah, ki so jedli večje količine vitamina K, tveganje za bolezni srca padlo za 34 odstotkov, zlasti ko gre za ateroskleroza , kar je pogosta zdravstvena težava, pri kateri se v arterijah nabirajo obloge.Čeprav znanstveniki menijo, da je treba opraviti še več dela, verjamejo, da njihova študija kaže, da bo morda treba spremeniti dnevne smernice za vitamin K. Trenutne prehranske smernice za uživanje vitamina K na splošno temeljijo samo na količini vitamina K1, ki bi jo moral oseba zaužiti, da zagotovi, da se njena kri lahko strdi, Nicole Bondonno, višja raziskovalka v študiji, je dejal v izjavi . Vendar pa je vse več dokazov, da lahko vnos vitamina K nad trenutnimi smernicami zagotovi dodatno zaščito pred razvojem drugih bolezni, kot je ateroskleroza. V prihodnje se želijo osredotočiti na povečano porabo vitamina K2.

Želite izboljšati lasten vnos vitamina K in pridobite te koristi za zdravje srca? Listnata zelenjava, kot so špinača, ohrovt in blitva, je odličen začetek, prav tako zelenjava, kot sta brokoli in brstični ohrovt. Piščanec, kivi, avokado, jajca in siri lahko prav tako pomagajo. Samo poskrbite, da se pogovorite s svojim zdravnikom, preden naredite kakršne koli večje spremembe v svoji prehrani!